رشت٫گیل همتا -محمد حسن عاقل منش در جلسه کمیسیون گردشگری شورای رشت که با حضور مدیران شهرداری، مدیران رصدخانه کوشیار گیلانی و نمایندگانی از اداره کل میراث فرهنگی و اوقاف و امورخیریه گیلان برگزار شد اعلام کرد: به کوشش اساتید و مدیران رصدخانه کوشیار گیلانی نمایش سه بعدی ظهر عاشورا در اتاق ۳۶۰ درجه رصدخانه کوشیار گیلانی در ایام محرم و صفر امسال به شکل رایگان برگزار می‌شود و چنین اجرایی تا کنون در کشور سابقه نداشته و برای اولین بار در رصدخانه کوشیار گیلانی به نمایش عموم در می‌آید.

به گزارش گیل همتا به نقل از روابط عمومی و امور بین‌الملل شورای شهر رشت محمد حسن عاقل‌منش در این جلسه در حضور مدیر منطقه دو شهری رشت و معاون اجتماعی سارمان فرهمگی و اجتماعی به نارسا بودن اطلاعاتی تابلوهای معرف اماکن گردشگری رشت اشاره داشت و ضمن تاکید بر لزوم بازنگری ، نوسازی و تکمیل اطلاعاتی آنها که عموما در محدوده منطقه دو نصب شده افزود: طبق گزارشات ارایه شده توسط فعالان حوزه گردشگری رشت با توجه به آنکه اغلب این اماکن عملا قابل بازدید نیستند و رجوع به آنها باعث سردرگمی و اتلاف اوقات گردشگران می‌شود بهتر است راهکاری برای این معضل اندیشیده شود و امکان عدم بازدید این اماکن به نحوی در تابلوها درج گردد.

رئیس کمیسیون گردشگری شورای رشت ضمن خوشامدگویی به محمد قاسم‌پور، معاون فرهنگی اداره اوقاف گیلان بعنوان میهمان جلسه گفت: نیازمند همفکری با ایشان در اموری مرتبط با اماکن مذهبی و مساجد تاریخی شهر هستیم.

عاقل‌منش با تسلیت فرارسیدن ایام ماه محرم و در پیش بودن تاسوعا و عاشورای حسینی گفت در این روزها دو مجموعه رصد خانه کوشیار گیلانی و مجریان حوزه رشتگردی با همکاری سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری رشت برنامه های ویژه بسیار ارژشمندی را در ایام محرم در دست اجراء دارند که سپاسگزار آنان هستیم.

این عضو شورا با مغتنم دانستن حضور دکتر ریحانه کبیری و مهندس آیینه چی مدیران رصدخانه کوشیار گیلانی واقع در پهنه سوم تالاب عینک گفت: این رصدخانه با ظرفیت‌های علمی و جذابیت‌های خاصی که دارد از داشته های مهم و ارزشمند شهر محسوب می‌شود و خوشحالیم که در محرم امسال با نمایشی سه بعدی از صحنه های عاشورا شهرداری رشت را به شکلی متفاوت در برگزاری مراسم محرم و صفر امسال همراهی می‌کنند و رایگان بودن خدمات آنان در این روزها اقدام خوبی است که پیش بینی میشود با بازخوردهای مثبت همشهریان و گردشگران مواجه شود.

رئیس کمیسیون گردشگری همچنین با اعلام آنکه‌ آقای رضا صدفی و همکاران وی هم با برگزاری تور رشتگردی مذهبی و دیدار از اماکن زیارتی و مساجد رشت دریچه فرهنگی مذهبی دیگری در این ایام به روی همشهریان گشوده اند ، از اقدامات انجام شده دو سازمان فرهنگی ورزشی و سیما منظر رشت نیز تقدیر و تشکر کرد.

وی با بیان آنکه بسته بودن درب مساجد تاریخی در غیر ساعات اقامه نماز بروی عموم موصوعی است که در پی راهکاری برای آن هستیم گفت: می‌توان با هماهنگی ادارات متولی روزی در هفته یا ساعاتی را مشخص نمود که در آن ساعات گردشگران و علاقمندان بتوانند از این اماکن و مساجد تاریخی شهر دیدن کنند و از اینجا خواستار توجهات نهادهای متولی در این حوزه هستیم.

‘ دور همی کهکشان ‘ ویژه برنامه رصدخانه کوشیار گیلانی همراه با برگزاری مسابقات ویژه کودکان

دکتر ریحانه کبیری ، از مدیران رصدخانه کوشیار گیلانی با اعلام چاپ پوسترهای ویژه از برگزاری دورهمی کهکشان در قالب برگزاری مسابقات ویژه کودکان در ایام محرم و صفر امسال خبر داد و در توضیحات بیشتر گفت: تصمیم گرفتیم در این روزها در فضایی امن مسابقاتی با عنوان حرف دل زمین به آسمان در قالب خلق آثاری مانند نقاشی، پیغام صوتی، نامه، قصه یا دلنوشته در رصدخانه برگزار کنیم و مفاهیمی در این ردیف که حال زمین خوب نیست و چگونه می‌توان به زمین توجه کرد را از قول زمین به آسمان با زبان کودکان بگوییم.

کبیری توضیح داد این مسابقات در محل رصدخانه انجام می‌شود و برای بهترین آثار جوایزی در نظر گرفته می‌شود.

وی همچنین در بخش بزرگسالان نیز از نمایش سه بعدی صحنه های ظهر عاشورا با تجسم سازی لحظات شهادت حضرت ابوالفضل(ع) خبر داد و گفت: چنین مدل اجرایی تاکنون در کشور اجرا نشده است.

فقدان تابلوهای گردشگری برای بازار، خانه میرزا و موزه مردم شناسی رشت

رضا صدفی فعال نام آشنای حوزه رشتگردی که در ماه‌های اخیر تعاملات تنگاتنگ با مجموعه مدیریت شهری رشت داشته است گفت: برای گردشگرانی که به رشت ورود می‌کنند بسیاری از خانه های تاریخی شهر غیر قابل دسترسی و بازدید است ؛ حال آنکه تابلوهای آنها در معابر شهری نصب شده است .

وی گفت: این تابلوها برای گردشگرانی که از دیگر استانها وارد رشت شده اند در حکم راهنمای گردشگری هستند اما نتیجه رهگیری تابلوها در نهایت برخورد به درهای بسته است و خانه تاریخی مورد نظر تعطیل و غیر قابل بازدید!

صدفی با بیان آنکه با این وضعیت وجود چنین تابلوهایی بی معنا و خارج از موضوعیت قلمداد میشود گفت: شاید بهتر است اگر این خانه ها که داشته های با ارزش شهر هستند و منع بازدید آنها علاوه بر از دست دادن فرصت درآمدزایی برای رشت، بی توجهی به وقت گردشگران نیز هست برچیده شود اعلام کرد: در حال حاضر در رشت سه حوزه گردشگری فعال یعنی، خانه میرزا ، موزه مردم شناسی و بازار بزرگ رشت را داریم که با کمال تعجب همگی فاقد تابلوهایی برای مکان یابی هستند که این مطلب نیز نیازمند توجه مدیران است.

صدفی افزود: درخواست ما از معاونت فرهنگی اداره اوقاف گیلان نیز انجام هماهنگی برای بازگشایی مساجد تاریخی شهر مانند کاسه فروشان، مسجد حاج صمد خان، مسجد صفی، مسجد گلدسته و مسجد سوخته تکیه است و خواسته مشخص آن که لااقل به تورهای مذهبی در ماه‌های محرم و صفر امکان بازدید در ساعاتی از روز و یاهفته اختصاص داده شود.

مریم گل احضار مدیر منطقه دو در پاسخ گفت: مدیران مناطق مجری تصمیمات مقامات بالادست هستند و برای نصب یا برداشتن تابلوهای شهری نیاز به مکاتبه و تعیین تکلیف متولیان است.

وی گفت هر کجا که نصب تابلوهای حوزه گردشگری لازم است باید مراتب توسط سازمان فرهنگی ، اجتماعی و ورزشی به منطقه اعلام شود و پس از طی مراحل و مکاتبات مجاز به نصب یا برداشتن تابلوها خواهیم بود.

لزوم ایجاد چشم انداز گردشگری برای شهر رشت

نادر حسینی در این جلسه در چند محور نظرات خود را عنوان نمود. وی در بحث گردشگری عنوان کرد که باید تعیین کنیم اکنون در حوزه گردشگری در چه جایگاهی هستیم و در سال آینده به چه اهدافی باید دست پیدا کنیم داشتن یک چشم انداز نسبی در حیطه گردشگری را لازم دانست.

حسینی ضمن تسلیت فرارسیدن ایام تاسوعا و عاشورای حسینی گفت در رشت ظرفیتهای بسیار خوبی داریم که می‌توان با هم افزایی آنها بامحوریت سازمان فرهنگی ورزشی محتواهای خوب فرهنگی مذهبی تولید کرد.

وی گفت: سال گذشته در دهه اول محرم نمایش‌های آیینی و تعزیه در پیاده راه اجرا شد که با استقبال حداکثری همشهریان مواجه شد و تکرار اینگونه اقدامات بخصوص به شکل محله محور دارای اهمیت و مورد اقبال همشهریان است.

این عضو شورا با قدردانی از برپایی ایستگاه‌های صلواتی و سایر اقدامات شهرداری در این ایام در رابطه با بسته بودن مساجد به روی گردشگران، ذوق فردی مدیران مناطق را مورد توجه قرار داد و گفت: با اتکاء به ذوق مدیر منطقه و پیشنهادات سازنده این موضوع قابل ساماندهی است و اصولا بسیار معضلات شهری مانند پدیده دستفروشی و غیره با درایت مدیران قابل نظم بخشی است.

حسینی در بحث تابلوهای راهنمای ورودی پیاده راه فرهنگی در جلسه نیز با عنوان کردن آنکه شهردار وقت، با دلایلی این تابلوها را نصب کرده و نباید تابلوهای اطلاع رسانی برداشته شوند گفت: برخی تابلوها فرسوده شده و یا دارای نارسایی‌هایی است که نیازمند تعویض و نوسازی است.

وی در ادامه با یادآور شدن ورود موجی از مسافران به شهر رشت در شهریور سال گذشته توصیه کرد: مدیریت شهری رشت از هم اکنون برای ساماندهی مسافران در شهریور ماه برنامه ریزی کند.

خارابیان و محجوب از نیز نقطه نظرات خود را در این باب اظهار کردند.

خارابیان با بیان آنکه نباید تابلوها را برداشت و با حذف تابلو یک خانه گردشگری عملا موجبات حذف موجودیت خانه را سبب می‌شویم گفت: می‌توان در کارگروه‌های گردشگری با همکاری اهل فن برای اینگونه امور راهکار یافت.

محجوب نیز پیشنهاد داد برای خانه های تاریخی دارای مالک ، چنانکه در برخی استانها نیز اجرا می‌شود می‌توان وارد تعامل شد تا خانه ها در روزهای مشخص از بیرون توسط گردشگران قابل بازدید باشد.

وی اضافه کرد: برای اماکنی که قابلیت بازدید ندارد هم می‌توان با جملات استعاری و زیبا غیر قابل بازدید بودن آن را اطلاع رسانی نمود.

قاسم‌پور معاون فرهنگی اوقاف و امور خیریه استان نیز با اشاره به آنکه نام مساجد تاریخی مورد نظر فعالان حوزه گردشگری کتبا به اداره اوقاف اعلام شود گفت: ممکن است بتوان طی تعاملاتی با هیات امنای مساجد، برنامه بازدید در بعضی روزهای هفته را فراهم نمود.

وی اقدامات رصدخانه کوشیار گیلانی در اجرای برنامه هایی که اقشار جامعه بخصوص دانش آموزان را جلب نموده رویدادی مثبت دانست.

تعیین کیو آر کد برای اماکن گردشگری

حمید آذر پور عضو حاضر از اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری با بیان آنکه در دنیای امروز با تعیین QR کد می‌توان اطلاعات مربوط به هر بنای تاریخی را رهگیری و مطالعه نمود و از قابل بازدید بودن آن اطلاع یافت گفت: با این حال برای اقشاری که متصل به فضای دیجیتال نیستند برخی اطلاع رسانیهای محیطی ضروری است.

وی ضمن تقدیر از رفتار و برخورد بسیار مناسب راهنمایان حاضر در خانه موزه میرزا با مراجعه کنندگان در رابطه با کاربری بناهای تاریخی در اختیار دستگاه‌های اجرایی گفت: مجموعا ۴۰ بنای تاریخی ثبت شده در اختیار دستگاه‌های دولتی داریم که طبق ابلآغات کشوری باید ظرف دو ماه طرح خود را برای واگذاری و مرمت و تغییر کاربری ساختمان اعلام کنند.

آذر پور افزود: احتمالا تا پایان تابستان امسال شاهد واگذاری خانه های تاریخی در اختیارات ادارات خواهیم بود.

اهمیت داشتن شناسنامه یا اطلس جامع برای بناهای تاریخی

دکتر روشن بابایی در این جلسه با بیان آنکه متاسفانه در بحث خانه های تاریخی شهر رشت فقر منابع و محتوا داریم گفت: عموما خانه های تاریخی بازسازی می‌شوند تا کاربری جدید بیابند و تدوین یک اطلس جامع از اطلاعات موجود و شناسنامه دار بودن خانه ها دارای اهمیت فراوان است.

وی در بیان مراسم ویژه محرم گفت: اگر اشیایی نمادین برای مراسم فرهنگی و مذهبی تولید شود بسیاری گردشگران خارجی آن را خریده و بعنوان یادبود یک سفر معنوی با خود خواهند برد .

وی به برخی مراسم کهن که از سالیان پیش در ایام عزا برخی استان‌های کشور برگزار می‌شد اشاره داشت که به ماندگاری و تبیین ایام محرم و صفر کمک میکند و افزود : در عصر حاضر تورهای فرهنگی معنوی نقش مهمی در شناخت ظرفیت‌های شهر خواهد داشت.

وی توضیح داد: کشور ما تنها جامعه ای است که توانسته سنت نذری دادن را که در بسیاری کشورها رایج است با هنر خوشنویسی تلفیق داده و عبارات مقدس را در خوراکهایی مانند شله زرد ارائه کند.

در پایان جلسه صالحی و دارایی نیز نقطه نظرات خود را پیرامون موضوعات مطروحه عنوان کردند.

در این جلسه گزارشاتی از نحوه پیشرفت مرمت عمارت بلدیه رشت و عمارت حاج میرزا خلیل رفیع ارائه شد.

عاقل‌منش اعلام کرد اعضای شورا بزودی از نحوه پیشرفت کار در عمارت میرزا خلیل بازدید خواهند داشت.